Home / Zioła w kuchni

Zioła w kuchni

Tak na prawdę każdy z nas na co dzień je używa ale czy wiecie o ich właściwościach …? Jakie maja dobre znaczenie dla naszego organizmu i kiedy nimi się można podratować jak coś nam dolega…

 

Pieprz –

Właściwości:

*Poprawia krążenie , ale również przy wychłodzeniu organizmu pomaga przywrócić odpowiednią temperaturę. Raczej Przy tej pogodzie to nam na szczęście nie grozi.
*Dodaje energii -pobudza wydzielanie do mózgu serotoniny tzw hormon szczęścia
Polecana jest nalewka pieprzowa jako środek na przeziębienie , problemy żołądkowe. Można używać jej też zewnętrznie nacierają bolące miejsce przy kontuzjach , lub stanach zapalnych.

Bazylia –

Właściwości :

Ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.

Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe – łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.

Przyprawa poprawia również trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.

Kolendra –

Właściwości :

Owoce kolendry stosuje się w medycynie naturalnej jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność i w walce z pasożytami jelitowymi.

Pozyskiwany z owoców (nasion) kolendry olejek, a zwłaszcza zawarty w nim linalol, wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, w tym jelit, a co za tym idzie – działa wiatropędne. Po rozkurczeniu napięcia mięśniowego, poprawia się bowiem perystaltyka jelit i przechodzenie gazów. Kolendra znajdzie zastosowanie więc w bólach brzucha powodowanych wzdęciami. Ponadto olejek z kolendry pomaga w leczeniu  zapalenia błony śluzowej żołądka i biegunkach.

 

 

cdn……:D

przepisy kulinarne