12 listopada, 2015
Mleczko migdałowe

Składniki :
1 szklanka migdałów blanszowanych , lub tych ze skórką
4 szklanki wody
Jeżeli macie migdały ze skórką , proponuje zalać je na 5 minut wrzącą wodą i ściągnąć skórkę
Obrane migdały zalewamy na noc 3 szklankami wody mineralnej . Następnego dnia przelewamy wszystko do blendera i dodajemy jeszcze jedną szklankę wody i 3 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodu ( ja miałam syrop klonowy – nie jest zły ) – miksujemy . Powstaje man piękny biały napój przelewamy go przez drobne sito , dobrze mieć do tego jeszcze gazę. Na naszym sicie lub gazie pozostaje produkt uboczny 😉 naszego mleka …. to serek migdałowy . Ale o serku napiszę następnym razem . …
Mleczko nadaje się idealnie do kawy , kakao , budyniów czy też ciast. Jest bardzo lekkie i smaczne .