Home / Bez kategorii / Mleczko migdałowe
12 listopada, 2015

Mleczko migdałowe

Posted in : Bez kategorii on by : Petronela

 

Składniki :

1 szklanka migdałów blanszowanych , lub tych ze skórką

4 szklanki wody

 

Jeżeli macie migdały ze skórką , proponuje zalać je na 5 minut wrzącą wodą i ściągnąć skórkę

Obrane migdały zalewamy na noc 3 szklankami wody mineralnej . Następnego dnia przelewamy wszystko do blendera i dodajemy jeszcze jedną szklankę wody i 3 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodu ( ja miałam syrop klonowy – nie jest zły ) – miksujemy .  Powstaje man piękny biały napój przelewamy go przez drobne sito , dobrze mieć do tego jeszcze gazę.  Na naszym sicie lub gazie pozostaje produkt uboczny 😉 naszego mleka …. to serek migdałowy . Ale o serku napiszę następnym razem . …

Mleczko nadaje się idealnie do kawy , kakao , budyniów czy też ciast.  Jest bardzo lekkie i smaczne .

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przepisy kulinarne